Shiatsu

Shiatsu on hieronta-terapiaa, jolla vahvistetaan kehon omaa kykyä parantaa ja tasapainottaa itseään.

Sana shiatsu tulee Japanista ja se tarkoittaa sormella painamista. Shiatsu on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa käydään koko keho läpi painellen, hieroen ja venytellen.

Shiatsun historiaa

Hieronta yhdessä akupunktion ja yrttilääkinnän kanssa on kautta aikojen ollut osa kiinalaista lääketiedettä. Shiatsun kehittyminen alkoi kiinalaisen buddhalais-munkin tuodessa hieronnan Japaniin 6nnella vuosisadalla. Hierontaa alettiin yhdistellä ja kehittää yhdessä paikallisten hoitomuotojen kanssa ja näin syntyi shiatsu.

20 vuosisadalla Tamai Tempaku niminen terapeutti alkoi yhdistää hierontaa enemmän länsimaisen tietämyksen, fysioterapian ja kiropraktiikan kanssa. Japanin hallitus tunnisti Shiatsun viralliseksi terapiaksi vuonna 1964.

Matkan varrella Shiatsu on kehittynyt paljon ja erilaisia tyylisuuntia on syntynyt eri terapeuttien toimesta.

Shiatsun perusteita

Kiinalaisen lääkietieteen mukaan ympäri kehoa kulkee kanavia, joissa virtaa elämänenergia Qi / Ki. Kanavat yhdistyvät sisäelimiin, niveliin ja lihaksiin ja näitä kanavia aktivoimalla voidaan tasapainottaa kehoa ja aktivoida paranemisprosesseja.

Shiatsu-hoidossa näitä kanavia aktivoidaan painellen käsin, peukalolla, kyynärvarrella, jaloin ja jopa polvilla. Rytmisessä liikkeessä, venyttelyssä ja keinuttelussa tukkeutuneet kanavat aukeavat, jolloin keho pääsee taas palaamaan normaaliin tasapainoon ja parantuminen voi alkaa. Hoito stimuloi koko kehoa rentouttaen ja helpottaen erilaisia fyysisiä sekä emotionaalisia oireita. Shiatsulla ei kuitenkaan hoideta ensisijaisesti sairautta, vaan ihmistä.

Länsimaisen tieteen käsityksen mukaan Shiatsu rauhoittaa yliaktiivista sympaattista hermostoa, parantaa verenkiertoa, vähentää lihaskireyttä ja kipua, sekä lievittää stressiä.

Hoito-aiheet

Shiatsua voidaan käyttää laajalti erilaisiin liikuntaelinten ja ortopedisiin vaivoihin, lihaskireyteen, ruuansulatuksen vilkastuttamiseen sekä hermostollisiin ja tunneperäisiin oireisiin. Shiatsulla hoidetaan paljon mm. päänsärkyjä, PMS-oireita, kuukautiskipuja, väsymystä, unettomuutta, stressiä ja masennusta.

Hoidon vaikutus voi olla joko virkistävä tai rauhoittava, riippuen mitä hoidolla haetaan.

Suurempi hyöty saavutetaan useammalla viikoittain tehtävällä hoidolla mutta yksikin hoito saattaa olla todella voimakas ja merkityksellinen.

Hoito

Shiatsussa käsitellään yleensä koko vartalo eikä hoidossa käytetä öljyjä tai muita väliaineita, vaan shiatsu tehdään vaatteiden läpi. Tästä syystä hoitoon tullessa on hyvä pukeutua (tai ottaa mukaan) kevyisiin, joustaviin mieluiten puuvillaisiin vaatteisiin.



Qi and body shiatsu on ihanan hienostunut Japanista tullut hierontamuoto. Potilas hoidetaan vaatteet päällä painamalla kevyesti kehoa käsillä tai polvilla tai jalalla. Hoito tapahtuu Futonilla lattialla.


Vaatetus: Ota mielellään päällesi pitkähihainen t-paita ja legginsit.


Shiatsu-hoitoja voi tehdä kaikille, myös odottaville äideille! Nia on käynyt myös raskaus-ajan erikoistumiskurssin.



Shiatsu

Shiatsu on hierontaterapiaa jolla vahvistetaan kehon omaa kykyä parantaa ja tasapainottaa itseään. Shiatsu on kokonaisvaltainen hoitomuoto joka on kautta aikojen ollut osa kiinalaista lääketiedettä. Siinä käydään koko keho läpi painellen, hieroen ja venytellen. Shiatsussa käsitellään yleensä koko vartalo eikä hoidossa käytetä öljyjä tai muita väliaineita, vaan shiatsu tehdään vaatteiden läpi.

Rytmisessä liikkeessä, venyttelyssä ja keinuttelussa tukkeutuneet kanavat aukeavat, jolloin keho pääsee taas palaamaan normaaliin tasapainoon ja parantuminen voi alkaa. Hoito stimuloi koko kehoa rentouttaen ja helpottaen erilaisia fyysisiä sekä emotionaalisia oireita. Shiatsulla ei kuitenkaan hoideta ensisijaisesti sairautta, vaan ihmistä.

Shiatsua voidaan käyttää laajalti erilaisiin liikuntaelinten ja ortopedisiin vaivoihin, lihaskireyteen, ruuansulatuksen vilkastuttamiseen sekä hermostollisiin ja tunneperäisiin oireisiin.

Shiatsulla hoidetaan paljon myös mm. päänsärkyjä, PMS-oireita, kuukautiskipuja, väsymystä, unettomuutta, stressiä ja masennusta.